Τερίνα γιαουρτιού με μύρτιλλα και γλυκό κουταλιού μανιτάρι από τη Chef Ντίνα Νικολάου στα Cooking Classes της Yoleni΄s!

Σε ένα απολαυστικό σεμινάριο γεύσης και έμπνευσης η μοναδική και καταξιωμένη Chef κα. Ντίνα Νικολάου, δημιούργησε μια υπέροχη Τερίνα γιαουρτιού με μύρτιλλα και γλυκό κουταλιού μανιτάρι πλευρώτους Terra Fyllida στα Cooking Classes της Yoleni΄s!

Υλικά για 6 μερίδες:

1 φλιτζάνι τσαγιού νερό

2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

1 λεπτή φέτα λεμόνι

3-4 κλαράκια φρέσκο δυόσμο ή βασιλικό

450 gr στραγγιστό γιαούρτι

2 κ.σ. μέλι

5 φύλλα ζελατίνη

400 gr μύρτιλλα φρέσκα ή κατεψυγμένα

100 gr γλυκό κουταλιού Μανιτάρι Πλευρώτους με καβουρδισμένο αμύγδαλο και άρωμα βανίλιας Terra Fyllida

Για το σερβίρισμα:

100 gr γλυκό κουταλιού Μανιτάρι Πλευρώτους με καβουρδισμένο αμύγδαλο και άρωμα βανίλιας Terra Fyllida

Λίγα κλαράκια από φρέσκο δυόσμο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό να με την ζάχαρη και την φέτα λεμόνι.
Περίπου 5 λεπτά από την στιγμή που το μείγμα θα πάρει βράση τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τα κλαράκια δυόσμου ή βασιλικού και αφήνουμε την κατσαρόλα μέχρι να κρυώσει ελαφρώς.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε το γιαούρτι με το μέλι και βρέχουμε τα φύλλα της ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στύβουμε καλά, τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι από το ζεστό σιρόπι της κατσαρόλας σουρωμένο.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζελατίνη και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το γιαούρτι.

Χρησιμοποιούμε μια ειδική μακρόστενη φόρμα για τερίνα, ελαφρώς μακρύτερη από τις αντίστοιχες φόρμες για κέικ.
Βάζουμε στο εσωτερικό της φόρμας ένα κομμάτι διάφανη μεμβράνη, τόσο μεγάλο ώστε να εξέχει εξωτερικά από τα τοιχώματα.
Βάζουμε περίπου 100 gr μύρτιλλα και αδειάζουμε επάνω τους την μισή ποσότητα από το μείγμα γιαουρτιού.
Ισιώνουμε με ένα κουτάλι, ρίχνουμε λίγα μύρτιλλα και το γλυκό κουταλιού στραγγισμένο από το σιρόπι του και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού.
Σκεπάζουμε την τερίνα με την άκρη της μεμβράνης και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες μέχρι να παγώσει και να σφίξει.
Βάζουμε τα υπόλοιπα μύρτιλλα στο μπλέντερ μαζί με 1/3 φλιτζάνι από το σιρόπι που έχει απομείνει στην κατσαρόλα σουρωμένο και το χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα.

Ξεφορμάρουμε την τερίνα, αναποδογυρίζοντας τη σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και αφαιρούμε την μεμβράνη.
Κόβουμε την τερίνα σε φέτες, την περιχύνουμε με την σάλτσα μύρτιλλο και σερβίρουμε.
Σκορπίζουμε σε κάθε φέτα λίγα μανιτάρια από το γλυκό κουταλιού και διακοσμούμε με φυλλαράκια δυόσμου ή βασιλικού.

Ιδανικό γλυκό για το καλοκαίρι.